Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

EXPO SWEET 2010 - Targi Cukierniczo-Lodziarskie
26.02.2010 rok

              Dzięki Projektowi współfinansowanemu przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego "Dać szansę – program  warsztatowego wsparcia młodzieży szkół zawodowych w powiecie buskim” grupa uczniów naszej szkoły mogła uczestniczyć w wyjeździe studyjnym na największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej Expo Sweet 2010 w Warszawie.

           Wycieczka odbyła się 26 lutego 2010r. Oprócz młodzieży z naszej szkoły uczestniczącej w warsztatach gastronomicznych prowadzonych przez Małgorzatę Zdanowską-Gacek, w wycieczce wzięli udział uczniowie Zespołu Szkół Techniczno-Informatycznych wraz z opiekunkami.
              Podróż autobusem Biura Podróży Euro Travel z Buska-Zdroju minęła nadspodziewanie szybko. Warszawa przywitała nas słodką imprezą targową w nowoczesnej  i doskonale wyposażonej hali targowej MTPolska.Mogliśmy posmakować wspaniałych łakoci i rozkoszować się ogromną ofertą produktową wystawców. Nawet najwybredniejsze osoby znalazły coś dla siebie. Obserwowaliśmy zmagania cukierników biorących udział w Ogólnopolskim Konkursie Cukierniczym.  Podziwialiśmy kunszt rzemieślników w produkcji tortów deserowych oraz eksponatów z czekolady. Uczestniczyliśmy w specjalnych pokazach i ciekawych prezentacjach cukierniczych. Śledziliśmy jak z niezwykłą wprawą mistrzowie cukiernictwa prezentowali dekorację tortów marcepanem a także kunsztowne dekoracje z karmelu i sporządzali czekoladowe praliny.
             Tego dnia odbyła się również  I edycja Konkursu Cukierniczego dla Uczniów Szkół gastronomicznych - Deser na Talerzu o tematyce - „Desery inspirowane muzyką Chopina  w oczach młodzieży”. Jego celem była popularyzacja zawodu cukiernika wśród uczniów i wyłonienie najzdolniejszych spośród nich. Dwuosobowe zespoły musiały użyć w swoich pracach przynajmniej jednego z wymienionych składników: JABŁKO lub CZEKOLADA. Każdy miał do przygotowania dwa jednakowe desery na talerzu. Wszystkie ich elementy musiały być jadalne. Młodzi adepci sztuki cukierniczej z pasją i zaangażowaniem przygotowali niezwykle wyszukane i interesujące przysmaki, które z pewnością były ucztą nie tylko dla oka ale i podniebienia. Uczniowie wykonali desery, które miały niepowtarzalny smak, i na talerzach prezentowały się niezwykle okazale… O czym sami mogliśmy się przekonać.
             W gablotach wystawców można było podziwiać przeróżne deserowe kompozycje oraz pięknie udekorowane ciasta i torty.  Oprócz prezentacji najciekawszych i najnowszych propozycji cukierniczych i lodziarskich obejrzeliśmy towarzyszącą temu wystawę: „NOWOŚCI Expo Sweet 2010".
               Wycieczkę po Warszawie urozmaiciło zwiedzanie Starego Miasta z jego zabytkami: Zamkiem królewskim, Kolumną Zygmunta, Syrenką Warszawską,Bazyliką Katedralną, Barbakanem. Uwagę przyciągały liczne na Starówce restauracje, kawiarnie, bary - do odwiedzenia których zachęcali odziani w szlacheckie stroje przedstawiciele lokali gastronomicznych.
      W powrotnej drodze skosztowaliśmy smaczny obiad przygotowany specjalnie dla nas w barze „U Stacha” w Gózdach.

               Przywieźliśmy miłe wspomnienia i wiele zdjęć. Nasza obecność na tej nowatorskiej i wyjątkowej imprezie targowej z pewnością będzie inspiracją do rozwijania naszych pasji  i zainteresowań.

 

mgr inż. Małgorzata Zdanowska-Gacek