Organizując domowe przyjęcie przy ważnych okazjach (urodzinowe, imieninowe, rocznicowe, świąteczne), warto zadbać, by dekoracja stołu była na najwyższym poziomie i odzwierciedlała charakter spotkania. Porcelanowe nakrycie stołu, kwiaty, sposób ułożenia sztućców, serwetek i dodatków – wszystkie te elementy połączone w całość budują piękną, odświętną aranżację jadalni.

Uczniowie kasy 3h pod bacznym okiem profesor Barbary Cieplińskiej przygotowali piękne aranżacje stołów na różne okazje.

Od lewej:Michał Sokołowski, Patrycja Zielińska, Martyna Legudzińska, Kinga Borycka, Jakub Topór.

Aranżacja jesienna 


Od lewej: Kinga Czekaj, Klaudia Rokita, Aleksandra Sapa, Izabela Prokop, Julia Żuber, Dominika Sadowska.

Aranżacja walentynkowa 


Od lewej: Katarzyna Wojciechowska, Magdalena Kmiecik, Patryk Sytek, Teresa Kaleta, Agnieszka Połonowska.

Aranżacja świąteczna


Od lewej: Wiktoria Kozioł, Patrycja Żądło, Kinga Pasternak, Luiza Andrzejczuk,  Milena Poniewierska, Przemek Przęzak.

Aranżacja bożonarodzeniowa


Od lewej: Patrycja Galus, Angelika Koziarska, Klaudia Gajos, Karolina Iwaszko.

Aranżacja na romantyczny wieczór


Nakrywanie stołu – nasze podpowiedzi

Układanie zastawy stołowej – jeśli należysz do grona posiadaczy więcej niż jednego kompletu porcelany, warto na początku przemyśleć zestawienie kolorystyczne zastawy z obrusem. Te dwa elementy nakrycia stołu zajmują wizualnie najwięcej miejsca, stąd ich dopasowanie jest najbardziej istotne. Jeśli chodzi o prawidłowe ułożenie — zastawę stołową układamy 2 cm od krawędzi stołu zgodnie z następującą kolejnością — na początku duży talerz, a na nim głęboki talerz do zupy (lub bulionówka);

Wybór obrusu – jednolity obrus idealnie się sprawdzi, jeżeli porcelana, której użyjemy, będzie mieć dekoracyjne wzory. I odwrotnie — jeżeli chcesz postawić na stole białą porcelanę, możesz wykorzystać wzorzysty lub kolorowy obrus;

Ułożenie sztućców – najczęściej stosujemy tradycyjne sztućce w kolorze metalicznym, srebrnym. Jeśli posiadasz np. sztućce złote lub czarne — będą pięknie wyglądać, o ile rozsądnie dopasujesz porcelanę i dodatki dekoracyjne. Utarła się zasada, że sztućce układamy w takiej kolejności, w jakiej będą używane. Najbliżej talerza układamy sztućce, które będą używane jako ostatnie. Nad talerzem układamy sztućce do deseru (widelczyk bądź łyżeczkę), z lewej widelce, a z prawej łyżki i noże;

Serwetki – dodają świeżego wyglądu i stanowią nie tylko element dekoracyjny stołu, ale są też praktyczne dla gości, stąd powinny znaleźć się na stole przy ważniejszych okazjach. Serwetkę układamy z lewej strony zastawy stołowej. Materiał serwetki powinien być zbliżony, do tego, z którego wykonany jest obrus. Ale już kolorystyka i forma ułożenia serwetek na stole jest miejscem na inwencję gospodarzy;

Dekoracja stołu – jest elementem aranżacji stołu, przy którym możemy się najbardziej „wykazać”. Ustawianie wazonów z kwiatami, świeczników czy innych dekoracyjnych elementów (np. figurek świątecznych) nie jest obłożone żadnymi sztywnymi regułami. Kwiaty i świece świetnie komponują się z piękną porcelaną;