- 13089 reads
W bieżącym roku szkolnym szkoła przystąpiła do Projektu finansowanego przez UE w ramach EFS.
Na początku roku szkolnego przeprowadzono wśród uczniow i ich rodziców akcję informacyjnej o Projekcie.
Ostatecznie w przedsięwzięciu uczestniczy 40 uczniów z klas: IIe, IIh, IIIe.
Nauczyciele biorący uidzial w projekcie zostali przeszkoleni do obsługi platformy edukacyjnej w stacjonarnych warsztatach " ABC projektu edukacyjnego w szkole zawodowej z wykorzystaniem platformy e-learningowej"
W ramach projektu, w dniach 18 i 19 XII. 2013r. uczniowie uczestniczyli w zajęciach
zorganizowanych w Centrum Edukacji ŚCDN w Wólce Milanowskiej.
Podczas warsztatów uczniowie poznawali sztukę autoprezentacji, zasady przeprowadzania rozmowy kwalifikacyjnej i inne zagadnienia dotyczące doradztwa zawodowego.
Po zapoznaniu uczniów z ideą Projektu - wyjeżdżamy do Wólki Milanowskiej.
W ramach projektu szkoła zostala wyposażona w tablicę interaktywną z rzutnikkem multimedialnym,a nauczyciele prowadzący zajęcia w ramach projektu zostali przeszkloleni odnośnie jej działania.
W dalszej kolejności do dyspozycji uczniów podczas realizacji projektu będą tablety.
Zajęcia z trenerami..........
........i między zajęciami.
Obecnie trwają konsultacje na platformie e-learningowej odnośnie tworzenia interdysyplinarnego projektu edukacyjnego o tematyce zawodowej.
Zajęcia stacjonarne
Dnia 03.06 2014 odbyła się prezentacja dotycząca projektu Edukacja Zawodowa w Praktyce- "Technik hotelarstwa- zawodem kluczowym dla regionu" zaprezentowali efekty zadania zawodowego realizowanego w ramach projektu.
Liderzy grup zaprezentowali wykonane zespołowo przewodniki po wybranych miejscowościach.
Uczniowie podzielili się również swoimi refleksjami na temat udziału w projekcie, wskazywali wiele korzyści z udziału w nim. Szczególnie cenili sobie możliwość rozwijania umiejętności pracy w grupach oraz rozwijanie kompetencji ICT, poprzez pracę metodą e-learningową.
Największą korzyścią wg. uczniów była możliwośc 80 godzinnych praktyk u pracodawców z branży hotelarsko- gastronomicznej.
W tym samym czasie odbywało się podumowanie projektu COMENIUS.