Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

 

Standardy wymagań egzaminacyjnych dla zawodu
 
Zawód: technik żywienia i gospodarstwa domowego
symbol cyfrowy: 321[10]
 
Etap pisemny egzaminu obejmuje:
Część I - zakres wiadomości i umiejętności właściwych dla kwalifikacji w zawodzie.
Absolwent powinien umieć:
1. Czytać ze zrozumieniem informacje przedstawione w formie opisów, instrukcji, rysunków, szkiców, wykresów, dokumentacji technicznych i technologicznych, a w szczególności:
1.1. stosować nazwy i pojęcia właściwe dla gastronomii i gospodarstwa domowego;
1.2. rozróżniać surowce spożywcze pod względem towaroznawczym, przydatności
kulinarnej i wartości odżywczej;
1.3. określać warunki przechowywania i magazynowania surowców, półproduktów
i wyrobów kulinarnych;
1.4. rozróżniać techniki sporządzania oraz podawania potraw i napojów;
1.5. rozróżniać i klasyfikować potrawy i napoje kuchni polskiej, regionalnej i innych
narodów;
1.6. dobierać surowce, przyprawy i techniki wykonywania potraw w zależności od
rodzaju diety;
1.7. określać zasady sprawowania opieki nad dziećmi, chorymi i niepełnosprawnymi
w rodzinie;
1.8. określać zasady i metody zagospodarowania odpadów poprodukcyjnych
i pokonsumpcyjnych.
 
2. Przetwarzać dane liczbowe i operacyjne, a w szczególności:
2.1. obliczać wartość odżywczą i energetyczną potraw i posiłków;
2.2. określać kolejność wykonywanych czynności w procesie wytwarzania wyrobów
kulinarnych;
2.3. kalkulować ceny potraw, napojów, całodziennego wyżywienia i innych usług;
2.4. dobierać menu do rodzaju przyjęcia;
2.5. dobierać maszyny, urządzenia i zastawę stołową do ilości i rodzaju przetwarzanych surowców i liczby konsumentów;
2.6. stosować zasady funkcjonalnego i estetycznego wyposażania obiektów zbiorowego wyżywienia i zakwaterowania oraz gospodarstw domowych;
2.7. dobierać działania marketingowe do sprzedaży usług żywieniowych.
 
3. Bezpiecznie wykonywać zadania zawodowe zgodnie z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska, a w szczególności:
3.1. stosować przepisy sanitarne, bezpieczeństwa żywności, bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska obowiązujące w obiektach zbiorowego wyżywienia i gospodarstwie domowym;
3.2. wskazywać zagrożenia dla jakości gotowych potraw i napojów;
3.3. wskazywać sposoby udzielania pierwszej pomocy poszkodowanemu na stanowiskach związanych z wykonywaniem potraw i innych wyrobów kulinarnych oraz prowadzeniem gospodarstwa domowego.
 
Część II - zakres wiadomości i umiejętności związanych z zatrudnieniem i działalnością gospodarczą.
Absolwent powinien umieć:
 
1. Czytać ze zrozumieniem informacje przedstawione w formie opisów, instrukcji,
tabel, wykresów, a w szczególności:
1.1. rozróżniać podstawowe pojęcia i terminy z zakresu funkcjonowania gospodarki oraz prawa pracy, prawa podatkowego i przepisów regulujących podejmowanie i wykonywanie działalności gospodarczej;
1.2. rozróżniać dokumenty związane z zatrudnieniem oraz podejmowaniem i wykonywaniem działalności gospodarczej;
1.3. identyfikować i analizować informacje dotyczące wymagań i uprawnień pracownika, pracodawcy, bezrobotnego i klienta.
 
2. Przetwarzać dane liczbowe i operacyjne, a w szczególności:
2.1. analizować informacje związane z podnoszeniem kwalifikacji, poszukiwaniem
pracy i zatrudnieniem oraz podejmowaniem i wykonywaniem działalności gospodarczej;
2.2. sporządzać dokumenty związane z poszukiwaniem pracy i zatrudnieniem oraz
podejmowaniem i wykonywaniem działalności gospodarczej;
2.3. rozróżniać skutki wynikające z nawiązania i rozwiązania stosunku pracy.
 
Etap praktyczny egzaminu obejmuje wykonanie określonego zadania egzaminacyjnego wynikającego z zadania o treści ogólnej:
Opracowanie projektu realizacji i wykonanie określonych prac z zakresu organizacji
i prowadzenia żywienia w przedsiębiorstwie gastronomicznym lub gospodarstwie domowym.
 
Absolwent powinien umieć:
1. Analizować zamówienia na usługi żywieniowe oraz dokumentacje technologiczne
i zlecenia na usługi żywieniowe dla potrzeb organizacji i realizacji prac z zakresu żywienia.
2. Przygotowywać raporty żywieniowe.
3. Opracowywać zapotrzebowania na surowce i półprodukty.
4. Dokonywać oceny jakości żywienia, ekspedycji potraw i obsługi.
5. Dobierać metody i techniki wykonywania i ekspedycji potraw, napojów i innych
wyrobów kulinarnych.
6. Opracowywać projekty realizacji prac, w formie schematów blokowych, z zakresu
organizacji i przebiegu określonego żywienia w określonych obiektach zbiorowego
wyżywienia lub w gospodarstwie domowym.
7. Wykonywać określone prace z zakresu realizacji żywienia w obiektach zbiorowego wyżywienia lub w gospodarstwie domowym.
 
Wymagania, które trzeba spełnić, aby zdać egzamin.
Przyjęto, że w etapie pisemnym zdający może otrzymać za każde prawidłowo
rozwiązane zadanie 1 punkt.
Zdający zda ten etap egzaminu, jeśli uzyska:
- z części I – co najmniej 50% punktów możliwych do uzyskania,
- z części II – co najmniej 30% punktów możliwych do uzyskania.
W etapie praktycznym, w zależności od zakresu egzaminu sformułowanego w zadaniu o treści ogólnej oceniany będzie projekt realizacji określonych prac lub projekt realizacji określonych prac oraz efekt wykonanych prac zgodnie z ustalonymi kryteriami oceniania przyjętymi dla danego zadania. Spełnienie ustalonych dla zadania kryteriów wykonania, pozwoli na uzyskanie maksymalnej liczby punktów.
Zdający zda ten etap egzaminu, jeśli uzyska co najmniej 75% punktów możliwych do uzyskania.
Zdający zda egzamin zawodowy, jeśli spełni wymagania ustalone dla obu etapów egzaminu.
Zdający, który zdał egzamin, otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w danym zawodzie.