Potrzeba i to czynić każe, czego nie trzeba.
- 3110 reads
Uniwersytet Przyrodniczy z wizytą w Naszej Szkole
W dniach 12 i 26 maja z inicjatywy opiekunek Klubu Fascynacji Kulinarnych i Szkolnego Koła Ekologów odbyły się spotkania on line z pracownikami naukowymi Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie.
W zajęciach wzięło udział łącznie ponad 90 osób z 4 klas: I i IV technik żywienia i usług gastronomicznych, licealiści z kl I o profilu matematyczno-fizycznym i II - biologiczno – sportowym.
W trakcie dwóch spotkań zostały zaprezentowanie cztery kierunki studiów. Dodatkowo w ramach promocji każdego z nich pracownicy Wydziału przedstawili interesujące wykłady:
- Kierunek Dietetyka – „Czy odpowiednie żywienie usprawnia myślenie? – czyli o diecie młodzieży” – wygłoszony przez dr inż. Justynę Liberę;
- Kierunek Biotechnologia – „Tajemnice biotechnologii” – zaprezentowany przez mgr inż. Małgorzatę Sikorę;
- Kierunek Gastronomia i sztuka kulinarna – „Wino – co każdy gastronom powinien o nim wiedzieć” – przedstawiony przez mgr inż. Piotra Stanikowskiego;
- Kierunek Technologia żywności – „Nie taki makaron straszny jak go malują” – wygłoszony przez mgr inż. Dorotę Teterycz.
Spotkania uczniów z pracownikami naukowymi poszerzyły wiedzę na temat działalności Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.