Przysługa przyjaciół rodzi.
- 9244 reads
Klub Fascynacji Kulinarnych 2016/17
1. W dniu 12.10 br. uczniowie klasy II g uczestniczyli w warsztatach na temat: potrawy kuchni włoskiej na polskim stole. Były to kolejne tego typu zajęcia, ale pierwsze przeprowadzone przez ośmiu szefów renomowanych restauracji w Kielcach – zrzeszonych w Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni I Kucharzy:
Michał Markowicz - Hotel Odyssey, Rafał Korus - Best Western Grand Hotel, Krzysztof Zamczyk - Chochla Bar, portal: Wiem Co Gotuję, Marek Skotnicki - Hotel Tęczowy Młyn, Hubert Sanecki - Willa Hueta, Mateusz Galiszewski - Willa Hueta, Mateusz Bujano - Willa Hueta, Maciej Musiał - Restauracja Antresola.
Podczas warsztatów praca odbywała się w grupach. Wykonane zostały różne rodzaje risotta oraz makaronów z dodatkami, takimi jak: krewetki, parmezan, łosoś świeży i wędzony, pomidory, kapary, oliwki czarne, rukola, cukinia, orzeszki pini oraz inne składniki. Przygotowane wspólnie dania /makaron AOP, tagiatelle z łososiem, risotto z groszkiem zielonym i krewetkami, krem z cukinii/ zostały zaprezentowane na specjalnie zaaranżowanym stole.
2. 21 października odbył się etap szkolny Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Wzięło w nim udział 60 uczniów klas TŻ. Pierwsze trzy miejsca zajęli uczniowie klasy III g: Kamila Justyniarska, Julia Chojnowska i Alan Szostak.
3. 8 listopada 2016 r. grupa uczniów z klasy II g wzięła udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym zatytułowanym: Śniadanie Daje Moc. Młodzież wspólnie z dziećmi z klas 0-III ze Szkoły Podstawowej w Siesławicach, przygotowała urozmaicone i zdrowe śniadanie. Przed przystąpieniem do sporządzania kolorowych kanapeczek, koreczków i naleśników, najmłodsi uczestnicy poznali 12 zasad zdrowego żywienia, 10 najbardziej szkodliwych produktów spożywczych oraz piramidę żywienia. We wdzięcznej roli mistrzów kulinarnych wystąpili: Klaudia Kapek, Marlena Pożyć, Izabela Olszewska, Katarzyna Jurkowska, Norbert Dynia, Mateusz Wójtowicz i Krystian Pienias - wszyscy z klasy II g.
4. 10 listopada 2016 r. z okazji Święta Niepodległości dla zaproszonych gości został przygotowany poczęstunek.
5. 16 listopada z okazji Światowego Dnia Cukrzycy odbyły się warsztaty kulinarne z paniami ze Stowarzyszenia Diabetyków Polskich oddział w Busku-Zdroju. Było to już trzecie spotkanie poświęcone diecie cukrzycowej. Młodzież wspólnie z gośćmi wykonała potrawkę z kurczaka, kotlety z kasz, surówki oraz bogate w błonnik ciasteczka.
W drugiej części warsztatów odbyła się prelekcja na temat nadwagi i otyłości, ich wpływu na powstawanie różnych schorzeń w tym: cukrzycy oraz nadciśnienia tętniczego. Spotkanie poprowadził pan doktor Dariusz Klarecki - specjalista medycyny fizykalnej i balneoklimatologii oraz specjalista epidemiolog.
6. 13 grudnia we współpracy z biblioteką szkolną, promującą czytelnictwo książek o tematyce kulinarnej i zdrowotnej zostały przeprowadzone zajęcia zatytułowane: jabłka dla zdrowia i urody. Wzięli w nich udział uczniowie z klasy I g. Przygotowano prezentację na w/w temat, dokonano przeglądu literatury oraz wykonano ciasta i napoje z wykorzystaniem jabłek.
7. 10 marca 2017 r. grupa uczniów wraz z opiekunką Klubu obserwowała przebieg XII Ogólnopolskiego Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”, który odbył się w Hotelu „Słoneczny Zdrój Hotel Medical Spa & Wellness” w Busku-Zdroju. W konkursie wystąpiło 12 ekip profesjonalnych kucharzy, którzy przygotowali do oceny jury profesjonalnego: risotto oraz danie główne z dowolnie wybranym elementem królika.
Pomysłodawcą konkursu był Giancarlo Russo, prekursor i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Kurt Scheller, Jerzy Pasikowski, Michael Labarre, Andrzej Polan, Krzysztof Szulborski czy Teofilos Vafidis, to tylko część znakomitych Szefów Kuchni, którzy pojawili się podczas tego wyjątkowego wydarzenia. Mogliśmy podziwiać technikę oraz pasję kucharzy podczas wykonywania ciekawych potraw.
8. „Świętokrzyski talerz młodego kucharza 2017”
Do wojewódzkiego konkursu: „Świętokrzyski Talerz Młodego Kucharza 2017”, który Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach zorganizował w dniu 15 marca br. wspólnie z Fundacją Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy, zakwalifikowało się dziesięciu uczestników. Wśród nich byli uczniowie naszej szkoły: Gabriela Sput z klasy III g - zajęła trzecie miejsce zaś Norbert Dynia z II g został uhonorowany pucharem Akademii Sztuki Kulinarnej.
Tematem tegorocznych zmagań uczniów była polędwiczka wieprzowa. Podczas rywalizacji, uczestnicy wykorzystali składniki, takie jak: groszek cukrowy, figi i ciasto filo. Przewodniczącym jury był Teo Vafidis, prekursor kuchni greckiej w Polsce. W składzie komisji znaleźli się również: Robert Głyda, Monika Gwiazda, Zbigniew Szeląg, Zbyszek Kopycki i Piotr Papież - kucharze o ugruntowanej pozycji na kulinarnym rynku.
Nasi uczniowie przygotowali potrawy:
- Polędwiczkę z kalafiorowym puree, groszkiem cukrowym, żurawinowo-figowym chutnejem i sakiewkami z ciasta filo
- Roladkę z polędwiczki z sałatką z groszku cukrowego, serowo-orzechowymi cygaretkami z filo i marynowanymi figami
Kryteria oceny potraw to: odpowiednie i właściwe przygotowanie surowców, zużycie produktów, gospodarka odpadkami, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, przygotowanie stanowiska pracy, czas pracy, zgodność potrawy z recepturą, zastosowanie składników tematycznych, proporcjonalność dania i odpowiednia gramatura, estetyczny wygląd, kolorystyka, kreatywność, czystość kompozycyjna (łączenie składników i smaków), odpowiednia temperatura potrawy i talerza, tekstura poszczególnych elementów potrawy, smak i zestawienie smakowe składników.
9. 7 kwietnia 2017 roku w MPOS odbyły się XIII Powiatowe Targi Edukacyjne. Wielu gimnazjalistów przybyło, aby zapoznać się z ofertą edukacyjną wszystkich buskich szkół ponadgimnazjalnych. Klub Fascynacji Kulinarnych przygotował na tę okazję słodkie dekoracyjnie ozdobione ciasteczka.
10. „Świętokrzyski Mistrz Kuchni 2017”
Dwoje uczniów naszej szkoły: Gabriela Sput i Damian Dryja, zakwalifikowało się do rozgrywek wojewódzkich tego konkursu, które odbyły się 30 kwietnia i i 1 maja w Tokarni.
Tematem tej edycji były:
- Przystawka na zimno lub gorąco, przygotowana z użyciem białego sera,
- Danie główne przygotowane z pstrąga i grzybów.
Inne dodatki do dań były dowolne.
Zawody kucharzy odbywały się w trzech kategoriach, w których startowali:
juniorzy - uczniowie świętokrzyskich szkół gastronomicznych, amatorzy oraz zawodowcy.
W skład każdego zespołu wchodziły dwie osoby: szef zespołu oraz jego pomocnik. Na przygotowanie po 5 porcji potraw musiało wystarczyć 75 minut. Udział w konkursie przyniósł nam czwarte miejsce.
Zmagania oceniały dwa składy profesjonalnego Jury które składało się z zawodowych kucharzy, mających doświadczenie w ocenie dań konkursowych i cieszących się uznaniem środowiska gastronomicznego w Polsce.
Profesjonalne jury degustacyjne oceniało: proporcjonalność elementów, estetyczny wygląd, kolorystykę, ułożenie elementów sprzyjające degustacji, odpowiednią ilość składników, odpowiednią gramaturę potrawy, zestawienie smakowe składników, użycie przypraw, aromat, odpowiednią temperaturę, zbilansowanie składników, teksturę potrawy, mise en place – profesjonalną praktykę kucharską, czystość pracy, higienę, użycie produktu, gospodarkę odpadami, umiejętności organizacyjne, przygotowanie zawodowe, prawidłową technikę obróbki, dostosowanie metody termicznej do rodzaju składników, zastosowane techniki, poziom umiejętności oraz czas pracy.
11. 20 kwietnia br. Kamila Justyniarska z III g wzięła udział w etapie okręgowym Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
12. „Buskie Potyczki Kulinarne 2017”
II edycja tego konkursu odbyła się 27 maja br. w Chacie Belonówce przy Hotelu „Słoneczny Zdrój”.
Do udziału w kulinarnych rozgrywkach zostały zaproszone szkoły z województwa świętokrzyskiego i małopolskiego. Osiem dwuosobowych zespołów uczniów wyłonionych w drodze szkolnych eliminacji miało za zadanie wykonać danie główne z wykorzystaniem fileta z kaczki i miodu naturalnego.
Nasza drużyna: Natalia Przekota i Andrzej Gawęda, zajęła III miejsce w ogólnej klasyfikacji Konkursu. Przygotowana przez nich potrawa to: filet z piersi kaczki na kaszy gryczanej z kolorowym puree, piklowanymi buraczkami i sosem limonkowo – kardamonowym.
Organizatorami przedsięwzięcia byli:
- Restauracja „Ponidzie” w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical Spa&Wellness w Busku-Zdroju,
- Szkolny Klub Fascynacji Kulinarnych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Busku-Zdroju.
Skład Jury: Giancarlo Russo - najsłynniejszy włoski kucharz w Polsce, Tobiasz Dziura - reprezentujący Hotel Słoneczny Zdrój, Elżbieta Kotarba, Rafał Korus - Szef kuchni Best Western Grand Hotel w Kielcach, prezes Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy, Michał Markowicz - Szef kuchni Hotel Odyssey w Kielcach.
Sponsorzy: Hotel Słoneczny Zdrój, PSB, Prymat, Zeelandia, Agencja Rynku Rolnego.
Uroczystość uświetnił występ Filipa Wieczorka – absolwenta klasy IV g.
M.Z-Gacek