- 89381 odsłon
Drogi Absolwencie Szkoły Podstawowej
przedstawiamy Ci ofertę edukacyjną na rok szkolny 2022/2023 z dokładną charakterystyką kierunków i profili
oraz ze szczegółowym regulaminem rekrutacji.
NASZA SZKOŁA
https://view.genial.ly/606b49754059b10cf8a6d276/guide-ekonomik
TECHNIKUM
kierunki kształcenia:
- Ekonomiczny
- Hotelarski
- Żywienia i Usług Gastronomicznych
Nauka trwa pięć lat. Szkoła kończy się maturą i egzaminem zawodowym
Technik ekonomista - to proste!
W naszej szkole nauczysz się:
- sporządzać typowe dokumenty i sprawozdania dotyczące funkcjonowania przedsiębiorstw,
- ewidencjonować i analizować operacje gospodarcze,
- prowadzić rozliczenia finansowe z budżetem, Urzędem Skarbowym, instytucjami ubezpieczeniowymi, bankami i innymi jednostkami organizacyjnymi.
Zawody dostępne dla posiadacza dyplomu w tym kierunku:
technik ekonomista, pracownik biurowy, pracownik biura rachunkowego, doradca podatkowy, urzędnik ubezpieczeń społecznych, agent celny, spedytor, pośrednik pracy.
Technik hotelarstwa – co roku otwierają się nowe możliwości!
Po ukończeniu szkoły będziesz umieć:
- korzystać z przepisów prawnych do prowadzenia zakładu hotelarskiego,
- fachowo i kompleksowo obsługiwać gościa hotelowego posługując się technikami pracy na stanowiskach w różnych rodzajach i kategoriach bazy hotelowej,
- posługiwać się biegle językiem obcym w zakresie słownictwa zawodowego i branżowego,
- organizować i obsługiwać kongresy, targi, zjazdy i inne imprezy,
- organizować usługi turystyczne i rekreacyjne.
Zawody dostępne dla posiadacza dyplomu w tym kierunku:
pracownik biura podróży, pracownik informacji turystycznej, recepcjonista, steward, stewardessa, organizator usług cateringowych, pracownik biurowy, kasjer walutowy, pilot wycieczek, przewodnik turystyczny, inspektor piętra, bufetowy (barman), pokojowa, pracownik samorządowy w wydziale turystyki.
Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych – dla pasjonatów sztuki kulinarnej!
Po ukończeniu szkoły potrafisz:
- oceniać jakość produktów i prawidłowo przechowywać żywność,
- obsługiwać sprzęt gastronomiczny,
- przygotować dania zimne, gorące i podstawowe desery,
- planować żywienie z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
- organizować usługi gastronomiczne.
Zawody dostępne dla posiadacza dyplomu w tym kierunku:
szef kuchni, manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych, organizator imprez okolicznościowych, doradca w zakresie prawidłowego żywienia, organizator usług cateringowych.
LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE
bloki programowe:
- matematyczno - fizyczny (j. obcy, matematyka, fizyka, lub geografia)*
- biologiczno-sportowy (j. obcy, biologia)* zwiększona ilość godzin WF (samoobrona)
- biologiczno-sportowy (j. obcy, biologia)* zwiększona ilość godzin WF (piłka nożna)
* przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym
Nauka cztery lata i kończy się maturą.
DOKUMENTY WYMAGANE DO LICEUM I TECHNIKUM:
podanie, dwa zdjęcia podpisane na odwrocie, orzeczenie lekarskie dotyczące kształcenia i nauki zawodu.
Kandydaci dostarczają bezpośrednio po otrzymaniu świadectwo ukończenia szkoły podstawowej (lub kopie) oraz zaświadczenia o wynikach egzaminu ósmoklasisty.
Wyniki Matur z ubiegłych lat
Branżowa Szkoła I Stopnia Nr 1
zawody, w których nauka trwa 3 lata:
- fryzjer,
- piekarz,
- cukiernik,
- sprzedawca,
- kucharz,
- pracownik obsługi hotelowej i inne z oferty szkoły.
DOKUMENTY WYMAGANE DO SZKOŁY BRANŻOWEJ I STOPNIA:
podanie, dwa zdjęcia podpisane na odwrocie, świadectwo ukończenia szkoły podstawowej, umowa z pracodawcą
o pracę w celu przygotowania zawodowego.
Szkoła posiada bardzo dobrą kadrę nauczycieli przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych. Mamy dobrze wyposażone pracownie: ekonomiczną, informatyczną z dostępem do internetu, gastronomiczną oraz nowoczesną pracownię do nauki języków obcych i przedmiotów ogólnokształcących z dostępem do internetu.
Zapewniamy naukę języków obcych:
- j. angielski,
- j. niemiecki,
Młodzieży pozamiejscowej oferujemy możliwość zamieszkania w internacie (Istnieje możliwość dofinansowania kosztów wyżywienia).