Uniwersytet Przyrodniczy z wizytą w Naszej Szkole 

        W dniach 12 i 26 maja z inicjatywy opiekunek: Klubu Fascynacji Kulinarnych                  i Szkolnego Koła Ekologów odbyły się spotkania on-line z pracownikami                                      naukowymi Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii                             na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie.


W zajęciach wzięło udział łącznie ponad 90 osób z 4 klas:
I i IV technik żywienia i usług gastronomicznych oraz licealiści z kl. I o profilu matematyczno-fizycznym i II - biologiczno – sportowym.
W trakcie dwóch spotkań został
y zaprezentowanie cztery kierunki studiów            Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii.

Dodatkowo w ramach promocji każdego z nich pracownicy Wydziału przedstawili interesujące wykłady:
Kierunek Dietetyka – „Czy odpowiednie żywienie usprawnia myślenie? – czyli o diecie młodzieży” – wygłoszony przez dr inż. Justynę Liberę;
Kierunek Biotechnologia – „Tajemnice biotechnologii” – zaprezentowany przez mgr inż. Małgorzatę Sikorę;
Kierunek Gastronomia i sztuka kulinarna – „Wino – co każdy gastronom powinien o nim wiedzieć” – przedstawiony przez mgr inż. Piotra Stanikowskiego;
Kierunek Technologia żywności – „Nie taki makaron straszny jak go malują” – wygłoszony przez mgr inż. Dorotę Teterycz.

Spotkania z pracownikami naukowymi poszerzyły wiedzę uczniów na temat działalności Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

 M.Z. Gacek