Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

Nie tylko uczniowie hotelarstwa podczas zajęć i wyjazdów poszerzają swoją wiedzę, również i nauczyciele.

Dwie nauczycielki przedmiotów zawodowych z zakreu hotelarstwa: Iwona Kąkol  i Barbara Cieplińska w ostatnim czasie brały udział w całodniowych warsztatach kelnerskich.

Warsztaty prowadzone były przez załozyciela Akademii Kelnerskiej

Pana Grzegorza Górnika

Warsztaty te składaly się z dwóch części i przekazywały całą wiedzę dotyczącą obsługi konsumenta niezbędną do przygotowania uczniów klas hotelarskich do egzaminu zawodowego z kwalifikacji T.12

 



Pierwsza część to:

NAUKA USŁUGIWANIA - Kelner & Kelner od win

warsztaty szkoleniowe – I stopnia

-        Techniki noszenia tacy kelnerskiej,

-       Serwis Niemiecki z talerzami,

-        Serwis  Synchroniczny , pokaz DVD,

-        Serwis Niemiecki z kopułami,

-        Serwis  Francuski,

-        Linia szkła – garnitur szkła dla kelnera, barmana, sommeliera,

-        Linia sztućców kelnerskich,

-        Resztkowanie – sprzątanie brudnej zastawy,

-        Szablowanie – pokazowe serwowanie wina musującego,

-        Dekantacja wina czerwonego.

 

Druga część:

 

NAUKA USŁUGIWANIA - Kelner & Serwis Specjalny

warsztaty szkoleniowe- II stopnia

-     Standardy nakrycia stołu, zastawa i menaże do serwisu specjalnego,  zasady konsumowania oraz metody serwowania,

  -   Serwis  Specjalny (Homar, Ostrygi, Kawior, Ślimaki),

 

 

  -     Flambirowanie przy stoliku gości na wózku do flambirowania, ( np: naleśniki),

 

  -   Serwowanie i porcjowanie owoców, np: ananas, banan, kokos itp.,

 

-   Improstyl – innowacja w nakrywaniu stołu w restauracji.

 

 

Po ukończeniu szkolenia – warsztatów nauczycielki otrzymały

,,EUROCERTYFIKATY JAKOŚCI -  I i II STOPNIA” 

 

.