Szkolny Klub Fascynacji Kulinarnych
2011/2012
 
 
           W pracach Szkolnego Klubu Fascynacji Kulinarnych aktywnie uczestniczyli uczniowie z I, III i IV klasy technikum żywienia / łącznie ok. 30 osób/.
 
            Zrealizowano m.in. następujące przedsięwzięcia:
 
-          przygotowanie potraw i aranżacja stołu na spotkanie  z kombatantami z okazji Święta Niepodległości,

         w dniu 24.10.2011 r. odbyły się eliminacje szkolne do XXXVI edycji OWiUR. Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych jest najdłużej istniejącą i największą olimpiadą zawodową w kraju. Corocznie bierze   w niej udział, wliczając w to etap szkolny i okręgowy, kilka tysięcy uczniów, z kilkuset szkół średnich, wszystkich regionów Polski.  Organizatorem olimpiady jest Akademia Podlaska w Siedlcach działająca w porozumieniu z Ministerstwem Edukacji Narodowej i Sportu, Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwem Środowiska. 
             W eliminacjach szkolnych, w bloku tematycznym: żywienie człowieka i gospodarstwo domowe wzięło udział 65 uczniów. I miejsce zajęła Marta Gołębiowska z klasy IV technikum żywienia zaś drugie Karolina Gręda z tej samej klasy. 

-          eliminacje szkolnego konkursu wiedzy o  żywieniu –  I miejsce i tytuł mistrza w tej dziedzinie uzyskała Karolina Gręda z klasy IV g,

-          Dni Patrona Naszej Szkoły - Mikołaja Kopernika wpisały się już na stałe w kalendarz imprez. Trwały one od 6 do 8 grudnia 2011 r, a uwieńczone zostały 9 grudnia - produkcją i prezentacją wyrobów z ciasta piernikowego. 
 
 
 
 
  

-         30 marca w ZSP Nr 1 odbyły się  obchody  Dnia  Frankofonii. Międzynarodowa  Organizacja  Frankofonii  jest organizacją  skupiającą rządy  krajów  francuskojęzycznych. Wspólnota  krajów  frankofońskich obejmuje  56  państw  i  19 obserwatorów.  Wśród zaproszonych  na uroczystość   gości  znaleźli  się:  Wicedyrektor  Konsulatu  Francji - Pan Alain  Schneider,  Naczelnik  Wydziału  Edukacji - Pani  Renata Krzemień,   przedstawiciel  firmy  Lafarge - Pan  Michał  Senderowski, Pani  Jolanta  Sadkowska,  Pan  Arkadiusz Markiewicz, a także gimnazjaliści  wraz  z  opiekunami.
          Podsumowaniem Dnia Obchodów Frankofonii była degustacja potraw kuchni francuskiej oraz polskiej. Wśród wykonanych wyrobów znalazły się min.: sałatka nicejska, cassoulette, śliwki w cieście francuskim, rolada z jabłkami, kieszonki z ciasta francuskiego z nadzieniem mięsnym, małże w sosie, krem bananowo-czekoladowy, vol au vent, quiche cebulowy z boczkiem, ratatouille oraz pierogi z różnymi nadzieniami i wiele innych.
 
 
 

-      z okazji Świąt Wielkanocnych wykonane zostały tradycyjne potrawy, wśród których nie mogło zabraknąć jajek faszerowanych i babki wielkanocnej.
 
-   13 kwietnia wzięliśmy udział w VIII Powiatowych  Targach  Edukacyjnych skierowanych do uczniów klas trzecich gimnazjum, którzy  już niedługo  muszą podjąć decyzję – którą szkołę wybrać, aby kontynuować naukę.
 
 
                         
 
                                      
 
                                                                                                                                                    M.Z. Gacek