Przeciwności niesmaczne, ale pożyteczne.
- 11260 odsłon
Szkolny Klub Fascynacji Kulinarnych
2011/2012
W pracach Szkolnego Klubu Fascynacji Kulinarnych aktywnie uczestniczyli uczniowie z I, III i IV klasy technikum żywienia / łącznie ok. 30 osób/.
Zrealizowano m.in. następujące przedsięwzięcia:
- przygotowanie potraw i aranżacja stołu na spotkanie z kombatantami z okazji Święta Niepodległości,
- w dniu 24.10.2011 r. odbyły się eliminacje szkolne do XXXVI edycji OWiUR. Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych jest najdłużej istniejącą i największą olimpiadą zawodową w kraju. Corocznie bierze w niej udział, wliczając w to etap szkolny i okręgowy, kilka tysięcy uczniów, z kilkuset szkół średnich, wszystkich regionów Polski. Organizatorem olimpiady jest Akademia Podlaska w Siedlcach działająca w porozumieniu z Ministerstwem Edukacji Narodowej i Sportu, Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwem Środowiska.
W eliminacjach szkolnych, w bloku tematycznym: żywienie człowieka i gospodarstwo domowe wzięło udział 65 uczniów. I miejsce zajęła Marta Gołębiowska z klasy IV technikum żywienia zaś drugie Karolina Gręda z tej samej klasy.
- eliminacje szkolnego konkursu wiedzy o żywieniu – I miejsce i tytuł mistrza w tej dziedzinie uzyskała Karolina Gręda z klasy IV g,
- Dni Patrona Naszej Szkoły - Mikołaja Kopernika wpisały się już na stałe w kalendarz imprez. Trwały one od 6 do 8 grudnia 2011 r, a uwieńczone zostały 9 grudnia - produkcją i prezentacją wyrobów z ciasta piernikowego.
- 30 marca w ZSP Nr 1 odbyły się obchody Dnia Frankofonii. Międzynarodowa Organizacja Frankofonii jest organizacją skupiającą rządy krajów francuskojęzycznych. Wspólnota krajów frankofońskich obejmuje 56 państw i 19 obserwatorów. Wśród zaproszonych na uroczystość gości znaleźli się: Wicedyrektor Konsulatu Francji - Pan Alain Schneider, Naczelnik Wydziału Edukacji - Pani Renata Krzemień, przedstawiciel firmy Lafarge - Pan Michał Senderowski, Pani Jolanta Sadkowska, Pan Arkadiusz Markiewicz, a także gimnazjaliści wraz z opiekunami.
Podsumowaniem Dnia Obchodów Frankofonii była degustacja potraw kuchni francuskiej oraz polskiej. Wśród wykonanych wyrobów znalazły się min.: sałatka nicejska, cassoulette, śliwki w cieście francuskim, rolada z jabłkami, kieszonki z ciasta francuskiego z nadzieniem mięsnym, małże w sosie, krem bananowo-czekoladowy, vol au vent, quiche cebulowy z boczkiem, ratatouille oraz pierogi z różnymi nadzieniami i wiele innych.
- z okazji Świąt Wielkanocnych wykonane zostały tradycyjne potrawy, wśród których nie mogło zabraknąć jajek faszerowanych i babki wielkanocnej.
- 13 kwietnia wzięliśmy udział w VIII Powiatowych Targach Edukacyjnych skierowanych do uczniów klas trzecich gimnazjum, którzy już niedługo muszą podjąć decyzję – którą szkołę wybrać, aby kontynuować naukę.
M.Z. Gacek