- 12733 odsłony
2007/2008
KONKURS: "Makaronowy zawrót głowy"
Już po raz kolejny uczniowie klas technikum żywienia i technikum hotelarskiego naszej szkoły stanęli w szranki, biorąc udział w kulinarnej rywalizacji. Ich zadaniem było wyszukanie ciekawych przepisów na potrawy z makaronem i własnoręczne ich wykonanie. Oryginalny dobór składników, wysmakowana aranżacja i inne walory świadczyły o talentach uczniów. Konkurs zorganizowany został 13 marca 2008r. przez szkolny Klub Fascynacji Kulinarnych prowadzony przez Małgorzatę Zdanowską-Gacek. Na autorów wyróżnionych potraw czekały atrakcyjne nagrody, które ufundowali zaprzyjaźnieni ze szkołą: P.Bożena Korczak, P.Grażyna Zalewska, P.Paweł Piątek, P. Mariusz Cygan.
Uroczystość zaszczycili także: naczelnik wydziału edukacji buskiego Starostwa Powiatowego P. Renata Krzemień, kierownik Muzeum Ziemi Buskiej P. Bogdan Orłowski, regionalista P. Leszek Marciniec, fotografik P. Piotr Kaleta, dyrekcja szkoły w osobach: P. Andrzeja Bilewskiego i P. Anny Gradzik, przedstawiciele prasy oraz grona pedagogicznego.
Prezentację potraw poprzedził występ młodzieży, która wraz z P. prof. Justyną Szumilas przygotowała zabawne scenki na temat kulinarnych potyczek w kuchni.
Jury oceniło 18 konkursowych potraw i główną nagrodę przyznało Dorocie Dryndos i Izabeli Tomaszewskiej z klasy IIIg za Przysmaki gajowego. Pod względem smakowitości wyróżniono makaron zapiekany z kremem i rodzynkami przyrządzony przez Ewelinę Satorę i Katarzynę Jaśkiewicz. Największą liczbę punktów za aranżację uzyskał makaron z tuńczykiem autorstwa Anity Król, Kamili Drechnowicz i Barbary Durnaś. Daniem najbardziej oryginalnym okazał się makaron penne z sosem orzechowym o subtelnej nutce czosnku - tę wyjątkową potrawę przygotowali: Krzysztof Rubinowski i Łukasz Szybalski. Wszystkie potrawy zdobyły uznanie i uzyskały wysoką punktację. Wśród nich były: tort z jabłkami, makaronowy omlet, "piekielne" lazanie, makaron z kurczakiem i grzybami, klopsiki zawinięte w makaronie i wiele innych wspaniałych przysmaków.
http://megabajt.zsp1busko.pl/www_kopernik_29_04_2009/s.php?t=makaron08
M.Z-G
KONKURS: "Potyczki kulinarne z wieprzowiną w roli głównej"
Czternastu uczniów ze szkół gastronomicznych z Buska-Zdroju, Skarżyska Kamiennej, Kielc, Starachowic i Kunowa wzięło udział w wojewódzkim konkursie pt.: "Potyczki kulinarne z wieprzowiną w roli głównej". Patronem i głównym sponsorem konkursu rozegranego 18 marca 2008r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, była firma Unilever Foodsolutions Polska.
Uczestników oceniało jury w składzie: Mirosław Ciołak - szef kuchni hotelu Qubus w Kielcach, Krzysztof Porębski - szef restauracji Pod Złotą Różą w Kielcach, Marcin Bródka - szef kuchni hotelu Europa w Starachowicach, Piotr Długosz - szef kuchni hotelu Senator w Starachowicach oraz przewodniczący jury Regionalny Doradca Kulinarny firmy Unilever - Robert Kopacz. Do obserwacji konkursu zostały zaproszone lokalne media, władze oświatowe, pracownicy renomowanych w regionie zakładów żywienia zbiorowego zaś relację przeprowadziła TVP3 oddział w kielcach.
Po trzech godzinach zmagań konkursowych jury wyłoniło zwycięzców. Oceniano min. poprawność przeprowadzenia obróbki technologicznej, kompozycję smaków, prezentację na talerzach.
Pierwsze miejsce zajęła Kamila Kaczor z II klasy technikum żywienia i gd w ZSP nr1 w Busku-Zdroju - za roladę schabową z fetą i żurawiną z dodatkiem kulek ziemniaczanych.
Drugie miejsce przypadło Dorocie Dryndos z klasy III, również z naszej szkoły - za pieczeń wieprzową z farszem chlebowym i sosem meksykańskim.
Dużą radość zwyciężczyniom sprawiły nagrody rzeczowe w postaci sprzętu gastronomicznego. Jeszcze bardziej ucieszyły się ze szkolenia w Centrum Kulinarnym w Poznaniu, zorganizowanego specjalnie dla kilkunastu uczniów - zwycięzców wojewódzkich konkursów kulinarnych z całej Polski. Dziewczęta do konkursu przygotowała opiekunka klubu - M. Zdanowska-Gacek.
http://megabajt.zsp1busko.pl/www_kopernik_29_04_2009/s.php?t=wieprzowina08
M.Z-G.