KLUB FASCYNACJI KULINARNYCH 2003/2004

KULINARNY POKAZ
W dniu 23 marca br. uczestniczyliśmy w kulinarnym pokazie na temat: "Moja specjalność z majonezem kieleckim w roli głównej". Spotkanie było zorganizowanie w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Swoje potrawy zaprezentowało prawie trzydziestu uczniów ze szkół gastronomicznych województwa świętokrzyskiego. Naszą szkołę reprezentował Paweł Walkiewicz z klasy 2 "g" Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego. Wykonał drobiowe roladki fantazyjne nadziewane paluszkami krabowymi i brokułami oraz sos na bazie majonezu. Wszystkie potrawy były bardzo smaczne, a jury za najciekawszą uznało babkę z majonezem. "

 

 

 

W dniu 14 listopada 2003 roku odbył się konkurs"Makaronowy zawrót głowy"

zorganizowany przez Szkolny Klub Kulinarnych Fascynacji, którego opiekunem jest p. Małgorzata Zdanowska Gacek oraz przez Szkolne Koło Żywego Słowa, które prowadzi p. Aneta Wójcikiewicz.
Do konkursu przystąpiło 32 uczniów uczniów z czterech następujących klas: kl. 1 h, kl. 2 g, kl. IV b, kl. V e.

Uczniowie przygotowali szesnaście potraw zawierających makaron: sałatkę makaronową w kiełbasowych miseczkach, muszelki pod beszamelem, kosmiczny misiowy przysmak, cannellone z surowym farszem, pożywną sałatkę z makaronem i papryką, makaron z fasolą otmuchowską, makaron w dobrej formie z pieczarkami, minimakaron w babeczkach, tobołki makaronowe z sałatką makaronową, tort jabłkowo-makaronowy z serowym farszem, sałatkę makaronową z tuńczykiem, makaron po węgiersku, spaghetti spaghetti sosem pomidorowo-mięsnym, zapiekankę warzywno-makaronową, kapustę kiszoną z makaronem, łazanki z sosem serowym i pulpecikami. Wszelkiego rodzaju makaron przekazał na konkurs p. Mariusz Cygan - właściciel buskiej firmy produkującej makaron "Gosia".

Symbolicznego otwarcia konkursu dokonał dyrektor ZSP nr 1 p. Andrzej Bilewski w towarzystwie państwa Małgorzaty i Mariusza Cyganów. Państwo M.M. Cyganowie byli także sponsorami nagród dla uczniów wyróżnionych w konkursie.

 

Nagrodę główną otrzymały Karolina Sokołowska i Anna Żyła z kl.1 "h" za pożywną sałatkę.

Trzy równorzędne pierwsze miejsca zdobyli: Paweł Walkiewicz i Przemysław Żmija za cannelloni z surowym farszem, Magda Borczuch i Aneta Stachlińska za tort jabłkowo-makaronowy oraz Iwona Mrożek i Małgorzata Miśtal, które przygotowały sałatkę makaronową z tuńczykiem. Laureaci otrzymali "Encyklopedię gotowania", a wszyscy uczestnicy konkursu torby pełne makaronu.

M.Z-G