Klub      Fascynacji     Kulinarnych   2012 / 2013
 
           
              W roku szkolnym 2012 / 2013 wzięliśmy udział w następujących przedsięwzięciach:
 
                W dniu 28 września br. w ramach X FESTIWALU ZDROWIA promującego zdrowy styl życia, odbyły się w naszej szkole warsztaty kulinarne podsumowujące konkurs na „Jadłospis dekadowy”. Wzięli w nich udział uczniowie klasy II z Gimnazjum w Michałowie a w roli asystentek wystąpiły: Kasia, Żaneta i Ewelina z klasy II g. 
                                      
Spotkanie poprowadzili przedstawiciele znanych firm: Marcin Świder - Konsultant ds. Gastronomii Iglotex S.A. oraz Robert Kopacz - doradca kulinarny firmy Unilever Food Solutions. Młodzież doskonale poradziła sobie z wyzwaniami kulinarnymi.
 
                         
 

 

 
             W dniu 11 października 2012 r. odbył się w naszej szkole konkurs „Inspiracje owocowo-warzywne” - na najsmaczniejszą  i najciekawszą potrawę z ich udziałem.
Do rywalizacji przystąpiło trzydziestu uczniów z klasy IV i II technikum żywienia. Piętnaście dwuosobowych zespołów przygotowało wg własnych pomysłów potrawy z wybranych przez siebie owoców lub warzyw. Jury oceniało nie tylko smakowitość ale także innowacyjność oraz sposób podania wyrobów. Wśród wykonanych potraw znalazły się m. in.: smothie – koktajl arbuzowy, lody marchewkowe, ciastka fasolowe, praliny czekoladowo-marchewkowe, pierogi z farszem fasolowym, brokuł w cieście, bananowiec, torcik z cukinią, peperonata, tobołki ze śliwkami, kapuśniaczki, parzybroda, sałatka gyros, lazania szpinakowa pod beszamelem, gruszki w karmelu, rolada z jabłkami, katajew, miszungowe danie z papryką, krem paprykowy z pomarańczą i wiele innych smakołyków.
Zaproszeni mistrzowie kuchni po przeprowadzeniu oceny jakości potraw szczegółowo omówili ich walory. W uroczystości wzięli udział przedstawiciele grona pedagogicznego oraz lokalnej prasy.  Przyznano: trzy nagrody szefa kuchni, nagrody i wyróżnienia rest. "Dersław" i kawiarni "Cynamonowa" oraz nagrodę Dyrektora Szkoły.
 
                       
                      
 
         
           26 października 2012 r. z okazji X-lecia POiDN w Busku-Zdroju uczestniczyliśmy w przygotowaniu potraw oraz aranżacji stołów w Centrum Konferencyjnym Sanatorium Marconi.
 
               W listopadzie 2012 r. przeprowadzone zostały eliminacje szkolne Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Wzięło w nich udział 60 uczniów - do etapu okręgowego zakwalifikowała się Dorota Tkacz z klasy IV g.
 
               Tradycyjnie przed Świętami Bożego Narodzenia uczestniczyliśmy w przygotowaniu potraw na Wigilię szkolną.
 
                   
                     W lutym 2013 r. grupa 18 uczniów z klas technikum żywienia oraz hotelarstwa wzięła udział w kursie  barmańskim i baristycznym. Młodzież miała okazję zapoznać się min.:
- z  zasadami miksologii i przygotowania drinków klasycznych oraz dekoracji barmańskich,
-  sposobami parzenia kawy, zasadami latte art czyli sztuką  tworzenia rysunków i wzorów z mleka na powierzchni kawy.
 
               5 kwietnia br. uczniowie I i II klasy technikum żywienia przygotowali słodkie wypieki i aranżację stołów na Powiatowe Targi Edukacji, które  odbyły się jak co roku w hali sportowej Powiatowego Międzyszkolnego Ośrodka Sportowego w Busku – Zdroju.
 
                           
         
     
                     W etapie okręgowym Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych – w bloku: żywienie i gospodarstwo domowe wzięła udział Dorota Tkacz z IV g.
 
                    16 maja 2013 roku w naszej szkole miało miejsce podsumowanie Dni Patrona Szkoły - na tę okazję uczniowie klasy I g sporządzili słodkie wypieki.
 
                   W dniu 20 maja br. z inicjatywy opiekunki  Klubu Fascynacji Kulinarnych odbył się w naszej szkole pokaz „Nowoczesne techniki kulinarne w gastronomii”. Pokaz obserwowała grupa  uczniów z Samorządowego Gimnazjum Nr 1 w Busku- Zdroju, młodzież z I i II g a także dwoje absolwentów Technikum Żywienia oraz zaproszeni goście. Kulinarną ucztę zaprezentowali Panowie: Robert Kopacz z firmy Unilever Food Solutions i Marcin Świder z Iglotexu.  Poznaliśmy:
- próżniową metodę długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie - technika produkcji Sous-vide,
 - podstawy kuchni molekularnej - z wykorzystaniem ciekłego azotu,
- wykorzystanie syfonów w różnych temperaturach,
- zastosowanie papieru saga, który może być używany na wszystkich etapach przygotowywania żywności, począwszy od zamrażania, gotowania a skończywszy na  pieczeniu i zapiekaniu w piekarniku.
 
 
                                     
                                                                                 
       
 
                      20 czerwca  2013 r. w w naszej szkole został zorganizowany „Dzień Otwarty”,  który miał na celu przybliżenie oferty kształcenia. Na tą okazję uczennice  z  klasy II g przygotowały „słodki” poczęstunek dla gimnazjalistów.
 
                                                                                                                                                                                                                                                                              M.Z. Gacek