Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

 ŚWIĘTOKRZYSKI MISTRZ KUCHNI 2018

Konkurs Świętokrzyski Mistrz Kuchni od trzech lat organizowany jest w trakcie Festiwalu Smaków w Tokarni. W sobotę 28.04 do rywalizacji stanęli juniorzy - trzynaście dwuosobowych drużyn ze świętokrzyskich szkół o profilu gastronomicznym oraz kucharze amatorzy. W niedzielę z kolei zmierzyli się profesjonaliści, czyli ci, którzy już pracują w zawodzie.
Zadaniem uczestników było przygotowanie po sześć porcji dwóch dań: 
- przystawki: ryba wędzona/burak
- i dania zasadniczego: kaczka/nowalijki
W jury znaleźli się organizatorzy i sponsorzy konkursu, w tym członkowie Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy, restauratorzy z regionu: Krzysztof Zamczyk, Hubert Sanecki, Rafał Korus, Andrzej Gad, Kamil Piwowarski, Tomasz Pawlusek - szefowie kuchni, Włodzimierz Rybczyński z firmy Domos oraz Joanna Tomusiak z redakcji "Echa Dnia".
Jurorzy byli pod wrażeniem prac juniorów, którzy wysoko postawili w tym roku poprzeczkę. Poziom konkursu uznany został za bardzo wysoki.
Wyniki były do siebie zbliżone... ale zawsze ktoś jest najlepszy! Bardzo dobrze w kulinarnej rywalizacji poradziły sobie reprezentujące naszą szkołę: Ola Sobczyk i Natalia Mikurda z kl II g.
Wśród zawodowców wygrał Mariusz Putek, któremu pomagał Krzysztof Adach, obaj z restauracji Glamour w Hotelu Binkowski; wśród juniorów zwyciężył Karol Filipczak z pomocą Macieja Kasprzyka z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach; wśród amatorów triumfowała Jolanta Bąk, której pomagała Małgorzata Sobczyk z "Korytniczanek".


                                                                                                                                                    M.Z-Gacek