Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

 Finał Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cap" 

www.echodnia.eu/swietokrzyskie/wiadomosci/a/mlodzi-kucharze-z-calej-polski-rywalizowali-w-kielcach-oceniali-ich-znani-szefowie,12900229/

fundacjakulinarnakielce.pl/ogolnopolski-konkurs-kulinarny-junior-culinary-cap/

               1 lutego 2018 r. w Hotelu Kongresowym w Kielcach odbył się finał                           Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cap",         zorganizowanego przez Fundację Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.


          Tematem zmagań był filet z kurczaka z kostką, dowolny rodzaj kaszy i primerby.        Na przygotowanie 6 porcji swojego dania konkursowego młodzi kucharze mieli tylko 90 minut.   

Do finału zakwalifikowało się ośmioro (wymienionych niżej) młodych adeptów sztuki kulinarnej.  Naszą szkołę reprezentowała Kasia Płatek z klasy II g, która zajęła zaszczytne trzecie miejsce.

Gratulujemy 

Dania konkursowe były oceniane przez dwa składy Jury.
Jury techniczne – dwuosobowe, oceniało:
            przygotowanie stanowiska pracy – maksymalnie 5 punktów ,
            czystość pracy – maksymalnie 15 punktów ,
            profesjonalizm pracy – maksymalnie 15 punktów,
        wygląd stanowiska po pracy – maksymalnie 5 punktów .
Każdy członek Jury technicznego mógł przyznać maksymalnie 40 punktów.
Profesjonalne Jury degustacyjne – pięcioosobowe, oceniało:
            wygląd i aranżację – maksymalnie 10 punktów,
            dobór składników – maksymalnie 10 punktów,
            smak – maksymalnie 40 punktów.
Każdy członek Jury degustacyjnego mógł przyznać maksymalnie 60 punktów.

większość zdjęć pochodzi ze strony: www.facebook.com/fundacjakulinarnakielce/

 

opracowanie: Małgorzata Zdanowska-Gacek

opiekunka Szkolnego Klubu Fascynacji Kulinarnych