Warsztaty kulinarne: kurczak w różnych odsłonach 

                  W dniu 5.03.2018 r. klasa III g uczestniczyła w warsztatach kulinarnych, które w naszej szkole przeprowadził Pan Łukasz Wasik - szef kuchni w Hotelu BRISTOL **** ART & Medical SPA w Busku-Zdroju.

              Uczniowie pod czujnym okiem mistrza wykonali potrawy z kurczakiem w roli głównej. Do produkcji zastosowane zostały różne dodatki: makarony, kasze, ziemniaki, wybrane warzywa, owoce i przyprawy. Tuszki kurczaka poddano rozmaitym metodom obróbki wstępnej i cieplnej. 

Dzięki pasji i zaangażowaniu Pana Łukasza nasza wiedza i umiejętności kulinarne znacznie się poszerzyły.

Wśród wykonanych wspólnie potraw znalazły się udka kurczaka:                                                     

-  smażone w klarowanym maśle oraz marynacie oliwkowej, podawane na makaronie spaghetti, całość polana sosem ze śliweki i zielonych oliwek.
 
-  luzowane, faszerowane mielonym mięsem oraz pomarańczą, obsmażone i zapieczone w przyprawie curry i słodkiej papryce, podane z puree ziemniaczanym i filetowaną pomarańczą na szpinakowym mchu 
 
- pieczone w skórce pomarańczowej, podane z warzywami duszonymi w mleku kokosowym, miodzie, anyżu i curry oraz kotlecikiem z kaszy gryczanej
 
- roladki faszerowane polędwicą, cebulą oraz śliwka, obsmażone i zapieczone, podane z roszponką i makaronem  
 
Ponadto sporządziliśmy:
 
- tuszki kurczaka  przygotowane metodą sou-vide  w ziołach, porcjowane i podane z ziemiankami zapiekanymi z tymiankiem i oliwą w towarzystwie świeżej roszponki
 
- kotlety de volaille oprószone świeżo mielonym pieprzem, rozłożone na czynniki, podane w towarzystwie puree z marchewki i śmietanki oraz zielonej ziemi z natki pietruszki. 

Ważnym elementem warsztatów była prezentacja wybranych książek kulinarnych z ciekawymi przepisami          w tym również na potrawy z kurczaka z bogatych zasobów biblioteki szkolnej  .

opracowanie:   

Małgorzata Zdanowska-Gacek