Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

                                                                                     TARGI EXPO SWEET

     W dniach 22 i 23 lutego 2012 r. jedenastoosobowa grupa uczniów uczestniczących w warsztatach gastronomicznych realizowanych w ramach Projektu pn. „Dajmy szansę – warsztaty edukacyjne dla młodzieży w Powiecie Buskim” wyjechała na targi cukierniczo- lodziarskie Expo Sweet 2012 do Warszawy. Celem wyjazdu było zapoznanie  z nowościami technicznymi w gastronomii  oraz  zapoznanie się z bazą gastronomiczną kilku renomowanych restauracji, działających na Rynku Starego Miasta w Warszawie.
         W pierwszym dniu wyjazdu zwiedzaliśmy  restaurację „U Fukiera”,  której właścicielką jest Magda Geissler, znana restauratorka i autorka programu telewizyjnego. Stylowy wystrój wnętrz i bogata historia tego miejsca zachwyciła nas, chodź ceny serwowanych tu potraw nie na kieszeń przeciętnego klienta. Na ścianach fotografie znanych gości, którzy bywali  w tym miejscu. Obserwowaliśmy bardzo sprawnie pracujących kelnerów i pięknie zastawione stoły.
       Przewodniczka zaprowadziła nas również  do ”Domu Restauracyjnego Krokodyl”. Jest to bardzo znana restauracja warszawska działająca pod znakiem firmowym „MAGDA GESSLER”. Kolejną restauracją na Starówce, do której zajrzeliśmy to „ Restauracja Bazyliszek” (również z bogatą historią) zachęcała dobrą, domową kuchnią i przystępnymi cenami. Jak zapewnił nas szef kuchni, najlepszą reklamą tego miejsca jest spora liczba stałych klientów od studentów szkoły muzycznej po dyplomatów i ministrów.

       W drugim dniu wyjazdu udaliśmy się do Hali Targowej. Na targach Expo Sweet 2012 prezentowały się firmy krajowe i zagraniczne szeroko pojętej branży cukierniczej. Oglądaliśmy nowoczesne urządzenia do produkcji czekolady, lodów i innych słodkości, komponenty do produkcji i dekoracji ciast i lodów. Najbardziej podobały nam się gotowe produkty tj. torty o bardzo wyrafinowanych kształtach i lody o różnorodnych smakach. Można było „nacieszyć” oczy, ale i spróbować wystawianych  tu produktów. Próbowaliśmy kruche babeczki, serniki, pączki, jogurty, lody, kawy, ale także i świeży chleb oraz bagietki. Podsumowując, wybór był ogromny, a każdy wypiek czy deser po prostu pyszny.
     W czasie targów  oglądaliśmy finałowe zmagania uczniów w ramach II Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych pod hasłem"Futbol - piłka nożna". Każda drużyna przywiozła swoich kibiców, którzy głośno dopingowali swoich zawodników. Mistrzostwo Polski zdobyła grupa z Warszawy.  

Wyjazd zorganizowany był w ramach realizowanego Projektu pn. „Dajmy szansę – warsztaty edukacyjne dla młodzieży w Powiecie Buskim” realizowanego przez Powiat Buski w ramach Priorytetu IX Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach Działania 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.


Warszawska Syrenka na Starówce.


Grupa młodzieży uczestnicząca w wyjeździe do Warszawy.
 


Restauracja "U Fukiera" - wystrój sal.


Sala restauracyjna oraz przykładowe nakrycie stołu (Restauracja u Fukiera).


Restauracja "Krokodyl".


Restauracja "Bazyliszek".


Przed wejściem na halę Targów ExpoSweet 2012.


Tort w kształcie skrzypiec.                                                                  Piękne jajo z czekolady.

 
Prezentacja tortów.


Komisja Konkursowa podczas pracy.


Nagrodzony tort.


Próbujemy pyszne lody.                                                                       Stoisko wystawowe.


Torty i torciki.