Kto się lubi, ten się czubi.
- 3532 odsłony
Magia karmelu i czekolady
- warsztaty klasy Ig
technik żywienia i usług gastronomicznych
Nasze kulinarne doświadczenia po powrocie do Szkoły rozpoczęliśmy od wizyty w pierwszej w Kielcach Manufakturze Słodyczy & Kawiarni.
Na czekoladowych warsztatach edukacyjnych: OD ZIARNA DO TABLICZKI dowiedzieliśmy się skąd pochodzi i jak smakuje prawdziwe ziarno kakaowca.
Bardzo smakowała nam gorąca czekolada.
W trakcie prezentacji multimedialnej poznaliśmy cały proces produkcji czekolady od ziarna do gotowej tabliczki.
Każdy z nas zaprojektował i wykonał własną 100g tabliczkę czekolady z dodatkami.
Spotkanie było przygotowane wspólnie z MANUFAKTURĄ SŁODYCZY CHOCOLATE STORY W WARSZAWIE – pierwszą i jedyną w Polsce manufakturą czekolady która wytwarza swoje produkty bezpośrednio z ziaren kakao.
Podczas warsztatów karmelowych mogliśmy się przekonać jak w magiczny sposób bez użycia maszyn powstają kolorowe lizaki i cukierki. Na zakończenie spotkania każdy uformował kolorowego lizaka o pysznym smaku mango.
Na pamiątkę warsztatów uczniowie otrzymali dyplomy Młodych Czekoladników
Podczas warsztatów karmelowych mogliśmy się przekonać jak w magiczny sposób bez użycia maszyn powstają kolorowe lizaki i cukierki. Na zakończenie spotkania każdy uformował kolorowego lizaka o pysznym smaku mango.
Na pamiątkę warsztatów uczniowie otrzymali dyplomy Młodych Czekoladników
i Karmelarzy
Małgorzata Zdanowska-Gacek
opiekunka