Magia karmelu i czekolady
- warsztaty klasy Ig
technik żywienia i usług gastronomicznych
 

  

Nasze kulinarne doświadczenia po powrocie do Szkoły rozpoczęliśmy  od wizyty                w pierwszej w Kielcach Manufakturze Słodyczy & Kawiarni.
Na czekoladowych warsztatach edukacyjnych: OD ZIARNA DO TABLICZKI dowiedzieliśmy się skąd pochodzi i jak smakuje prawdziwe ziarno kakaowca.
 
Bardzo smakowała nam gorąca czekolada. 
W trakcie prezentacji multimedialnej poznaliśmy cały proces produkcji czekolady od ziarna do gotowej tabliczki.
Każdy z nas zaprojektował i wykonał własną 100g tabliczkę czekolady z dodatkami.
Spotkanie było przygotowane wspólnie z MANUFAKTURĄ SŁODYCZY CHOCOLATE STORY W WARSZAWIE – pierwszą i jedyną w Polsce manufakturą czekolady która wytwarza swoje produkty bezpośrednio z ziaren kakao.

Podczas  warsztatów karmelowych mogliśmy się przekonać jak w magiczny sposób bez użycia maszyn powstają kolorowe lizaki i cukierki. Na zakończenie spotkania każdy uformował kolorowego lizaka o pysznym smaku mango.  

Na pamiątkę warsztatów uczniowie otrzymali dyplomy Młodych Czekoladników   
 i Karmelarzy
 
                                                   
                                                                                                                   Małgorzata Zdanowska-Gacek
                                                                                                                                        opiekunka