Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

 Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA
Kraków 19.11.2010 r.

W dniu 19.11.2010 r.  grupa uczniów z Warsztatów Gastronomicznych wraz z opiekunką P. Małgorzatą Zdanowską-Gacek wzięła udział w wyjeździe na specjalistyczne imprezy targowe.
            W jednym miejscu i czasie, w niepowtarzalnej atmosferze Krakowa, w hali wystawienniczej równocześnie odbyły się:
- Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA,
- Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD,
- Międzynarodowe Targi Wina ENOEXPO.

         Na targach zapoznaliśmy się z ofertą wyposażenia dla restauracji, barów, kawiarni, cukierni, stołówek, pizzerii oraz hoteli i innych obiektów noclegowych, a także artykułów spożywczych i napojów dla gastronomii. Uczniowie mogli zobaczyć nowości w zakresie produktów i usług, a także poznać aktualne trendy w branży  i uzyskać fachową wiedzę. Uczestniczyliśmy w degustacji smakowitych deserów, lodów, zakąsek, które mogły być sporządzone dzięki zastosowaniu najnowszych technologii.
 
Wśród branż wystawienniczych znalazły się:
- specjalistyczne wyposażenie punktów zbiorowego żywienia,
- urządzenia gastronomiczne, sprzęt chłodniczy,
- szkło, porcelana, sztućce,
- meble dla hoteli, barów, kawiarni,
- elementy dekoracji wnętrz, tekstylia,
- oświetlenie,
- odzież hotelarsko - gastronomiczna,
- wyposażenie pokoi hotelowych,
- wyposażenie łazienek, pralni hotelowych,
- zabezpieczenia antywłamaniowe i przeciwpożarowe,
- środki czystości, urządzenia czyszczące,
- sprzęt audiowizualny i telekomunikacyjny,
- systemy komputerowe i oprogramowanie na potrzeby hoteli i gastronomii,
- wyposażenie dyskotek, snack-barów, salonów gier,
- wyposażenie terenów rekreacyjnych: sauny, siłownie, solaria,
- wydawnictwa i prasa fachowa.
 
        Szczególnym zainteresowaniem młodzieży cieszył się tegoroczny program „Strefy Kawy” towarzyszącej Targom GASTROFOOD. Najlepsi bariści z całej Polski stanęli do walki o tytuł Krakowskiego Mistrza Latte Art.Latte Art to sztuka malowania mlekiem na kawie. Polega ona na tym, że barista odpowiednio wlewając mleko z dzbanka do filiżanki tworzy na powierzchni napoju różne artystyczne wzory. Osobiście mogliśmy się przekonać, że doskonale przyrządzona kawa to zasługa nie tylko dobrego ekspresu, ale również odpowiedniej proporcji składników, odpowiedniej grubości zmielenia ziarna, wody i świeżej kawy.
        
        Po smacznym obiedzie w „Barze 777” pełni nowych doświadczeń zawodowych i pozytywnych wrażeń wróciliśmy do Buska.