Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

 "Wędrówki kulinarne po literaturze i filmie"

7 grudnia 2010 r. grupa uczniów uczestnicząca w zajęciach warsztatów gastronomicznych realizowanych w ramach Projektu "Dać szansę - program warsztatowego wsparcia edukacyjnego młodzieży szkół zawodowych w powiecie buskim" wzięła udział w szkolnym konkursie "Kulinarne wędrówki po literaturze i filmie". Ogrganizatorką przedsięwzięcia była prowadząca warsztaty gastronomiczne a jednocześnie opiekunka Szkolnego Klubu Fascynacji Kulinarnych Pani Małgorzata Zdanowska-Gacek.

Zadaniem 2 - osobowych zespołów było wykonanie i przezentacja zestawów potraw występujących bądź kojarzących się z wybranym utworem literackim lub filmem. Wśród wybranych tytułów pojawiły się "Królowa Śniegu z bałwankami", "Wesele", "Brzydkie Kaczątko", "Pimpuś Sadełko w krainie pierogów", "Pierniczki Jasia i Małgosi", "Prezenty Kubusia Puchatka dla przyjaciół", "Czekoladowy świat Willy Wronka", "Przysmaki Jasia Fasoli", "Dukaty Pinokia", "Skrzydełko czy nóżka?", "Wyprawa Rumcajsa do Żacholeckiego lasu", "Krecik w ogródku", "Alicja w krainie czarów" oraz"Murzynek Bambo".

 

 
 
W skład jurry weszli: przedstawiciele Starostwa Powiatowego w Busku-Zdroju oraz współpracujących ze szkołą zakładów gastronomicznych: Restauracji - Kawiarni Cynamon", "Zamku Deresława - Restauracji Gościniec", "Hotelu Gromada Busko-Zdrój", "Hotelu Sanatorium Słowacki SPA - Busko-Zdrój", PSB, dyrekcji buskich szkół ponadgimnazjalnych, przedstawiciele grona pedagogicznego ZSP1 i lokalnej prasy.
Komisja sędziowska oceniała: smakowitość potraw, pomysłowość i aranżację stołów.

 

 

Przyznano kulinarne nagrody książkowe w kilku kategoriach, wśród których - najważniejszą Grand-Prix za "Pimpusia Sadełko w krainie pierogów". Młodzież wykazałą się pasją i ogromnym zaangażowaniem.
Wśród nagrodzonych znaleźli się także: Jakub Świerszcz i Grzegorz Bujny za kompozycję "Alicja w krainie czarów"
(nagroda przyznana przez przedstawicielką "Zamku Deresława - Restauracji Gościniec"), Karolina Szymczyk i Joanna Tomal za "Przysmaki Jasia Fasoli" - nagroda ufundowana przez PSB.

Otrzymane książki, ufundowane przez kierowników zakładów gastronomicznych oraz Radę Rodziców przy ZSP Nr 1 w Busku-Zdroju z pewnością będą służyć rozwijaniu kulinarnych umiejętności.