BROWNI Z TRUSKAWKAMI
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady
3 jajka (temp. pokojowa)
250 g drobnego cukru
135 g mąki
opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 łyżka masła orzechowego lub szczypta soli
kilka truskawek
100 g czekolady deserowej lub mlecznej

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm (lub 24 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia,posmarować masłem. 
Masło roztopić w rondelku na wolnym ogniu. Dodać 2 gorzkie czekolady (200 g) połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia.
W oddzielnej misce rozmiącić rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, wanilię i masło orzechowe. Wymieszać na gładką masę. Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Przełożyć do przygotowanej blaszki, na wierzchu położyć cienkie plasterki truskawek z zachowaniem ok. 1 cm odstępów. Posypać pokrojoną w 1,2 cm kosteczkę czekoladą deserową lub mleczną. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie. Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki.

                                                                                                                                                                                         zdjęcie: Agata