- 1285 odsłon
Ciasto truskawkowe ucierane
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
kostka prawdziwego masła - 200 g
5 jajek
około 3/4 szklanki cukru - 170 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
800 g truskawek lub innych owoców
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem.
Dodać miękkie masło /lub rozpuszczone i ostudzone/
Połączyć z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu ułożyć truskawki lub inne owoce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok. ok. 40min. (do suchego patyczka) .
Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło.
zdjęcie: Martyna