CIASTO MAŚLANKOWE Z OWOCAMI
ciasto
mąka pszenna - 500g (3 szklanki)
cukier wanilinowy - 10g (2łyżeczki)
proszek do pieczenia - 10g (2 łyżeczki)
cukier - 170g (1 szklanka)
olej - 100ml (0,5 szklanki)
jaja - 3 sztuki
maślanka - 200ml(1 szklanka)

kruszonka
mąka - 200 g
masło - 100 g
cukier - 80 g
owoce sezonowe - 400g

Przygotowanie:
Do miski wybić jajka, dodać olej, cukier, cukier wanilinowy i maślankę. Miksować kilka sekund na pełnych obrotach do połączenia się składników. Zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Ciasto można posypać kruszonką (lub cukrem pudrem po upieczeniu).
Aby przygotować kruszonkę należy wszystkie składniki połączyć ze sobą i posypać owoce tuż przed wstawieniem do piekarnika.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 35 minut. Ciasto maślankowe można upiec np. ze śliwkami, jagodami.