- 1540 odsłon
CIASTO Z OWOCAMI I BEZĄ
Składniki:
Ciasto kruche:
400g mąki pszennej /2 1/2szkl/
200g masła
100g cukru /ok 1/2 szkl/
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
Warstwa bezowa:
4 białka
140g cukru /3/4 szkl/
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1/2 słoika dżemu wiśniowego lub z owoców leśnych, ostatecznie powideł
rabarbar - 4 szt.
truskawki 1/2 kg /jeśli większe - to na pół/
/rabarbar, truskawki - można zastąpić innymi sezonowymi owocami/
Sposób przygotowania:
Żółtka połączyć z cukrem, solą i śmietaną. Mąkę przesiać z proszkiem, posiekać z masłem. Wszystkie składniki ciasta kruchego krótko wyrobić. Połowę ciasta schłodzić w lodówce lub zamrażarce. Drugą część rozwałkować lub kawałkami rozgnieść w formie prostokątnej (o wymiarach około 35 x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę dżemu. Nałożyć truskawki, pokrojony w plasterki rabarbar, przykryć warstwą bezową i resztą startego ciasta
Warstwa bezowa: białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Ciasto piec w 180°C. Po ok 40 minutach pieczenia, uchylić piekarnik. Zmniejszyć ogrzewanie na 120 st C i przez.10 minut dosuszyć bezę.
zdjęcie: Małgorzata