Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

"Co ma piernik do Kopernika?" - warsztaty wypieku pierników

Dzień Nauki Polskiej, jak również 550 rocznica urodzin Mikołaja Kopernika - patrona Naszej Szkoły to doskonała okazja aby zająć się wypiekiem pierników.  

20 lutego 2023 r. uczniowie klasy III g należący do Szkolnego Klubu Fascynacji Kulinarnych wzięli udział w warsztatach kulinarnych.

Temat warsztatów:  "Co ma piernik do Kopernika?", doskonale tłumaczy znaleziony w internecie krótki wierszyk:

W MIEŚCIE TORUNIU,

SKĄD SŁAWNY JEST PIERNIK,

URODZIŁ SIĘ POLAK

- MIKOŁAJ KOPERNIK.

OGLĄDAŁ GWIAZDY

I MYSLAŁ W DUCHU:

- CZY SŁOŃCE STOI ?

- CZY ZIEMIA JEST W RUCHU? 

AŻ UDOWODNIŁ I SAM UWIERZYŁ,

ŻE WOKÓŁ SŁOŃCA NICZYM KROPELKA,

KRĄŻY OKRĄGŁA ZIEMIA NIEWIELKA

Przykładowy przepis

Piernik pomarańczowy 

/foremka 24 x 11 cm/

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
100 g masła
2 łyżki kakao
2 łyżki naturalnego miodu
3 większe jajka
100 g cukru
2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 szklanki mleka
skórka starta z jednej pomarańczy
1/2 szklanki soku z pomarańczy
Lukier pomarańczowy
około 1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
skórka starta z pomarańczy ( opcjonalnie )
W małym naczyniu podgrzej mleko, cukier, masło, kakao, miód i przyprawę korzenną. Wszystko starannie połącz na gładką masę i krótko zagotuj na małym ogniu. Następnie odstaw do schodzenia.
Do miski przesiej mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Do masy korzennej dodaj jajka, wszystko krótko zmiksuj. Dodaj sypkie produkty, ponownie wymieszaj. Dodaj sok i skórkę pomarańczy. Składniki za każdym razem mieszaj krótko, tylko do dokładnego połączenia. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do foremki, wyrównaj powierzchnię. Piernik piecz około 50 minut, w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Gotowe ciasto zostaw do schłodzenia.
Schłodzony piernik polej lukrem. Cukier puder, sok i skórkę rozetrzyj łyżką na gładką masę. Im więcej cukru pudru, tym bardziej biały i gęsty będzie lukier. Smacznego.
MZG