Przygody nauczą zgody.
- 4725 odsłon
WYJAZD studyjny na TARGI HORECA 2012
W dniach 15-16.11.2012 grupa dwunastu uczniów naszej szkoły uczestniczących w zajęciach warsztatów gastronomicznych projektu "Dajmy szansę - warsztaty edukacyjne dla młodzieży w Powiecie Buskim" wzięła udział w wyjeździe studyjnym do Krakowa.
Wyprawa rozpoczęła się od zwiedzenia dwóch obiektów gastronomicznych, które funkcjonują pod patronatem znanej restauratorki - Magdy Gessler. Były to restauracje: „Marcello” i „Wentzl”, mieszczące się na Rynku Głównym w Krakowie w kamiennicy "Pod obrazem”. Po ciekawie urządzonych wnętrzach tych lokali oprowadzali nas kelnerzy, którzy z pasją opowiadali o swojej pracy a także bogatej ofercie produkowanych wyrobów. Specjalnością „Restauracji Marcello” są tradycyjne, dania kuchni neapolitańsko-toskańskiej - antipasti, pizze, pasty według oryginalnych receptur, mięsa i owoce morza. Tradycyjne włoskie menu uzupełniają autorskie przepisy stworzone przez Magdę Gessler, takie jak np. biała pizza z rucolą, białymi grzybami, mozarellą, gruszką, serem, orzeszkami pini, polewana sosem z siekanymi funghi porcini, a także wyjątkowa pizza ze śliwką, sosem śliwkowym, boczkiem, kiełbasą krakowską i mozarellą. „Restauracja Wentzl” to nie tylko uczta dla oka - tutejsze menu zawiera wiele wykwintnych potraw, takich jak np. polędwica z dzika marynowana w żurawinie.
Atrakcją wyjazdu było również zwiedzenie cukierni „ Ciu-ciu” i możliwość obserwacji formowania karmelu oraz sporządzania z niego drobnych wyrobów ozdobnych: lizaków, karmelków, aniołków.
Przy okazji noclegu i posiłków w „Hotelu Krystyna” /położony w południowej części Krakowa, na skraju zabytkowego Parku Uzdrowiskowego w dolinie rzeki Wilga/ oraz obiadu w „Restauracji Panorama” zapoznaliśmy się z ofertą gastronomiczną tych obiektów.
Ostatnim i najobszerniejszym punktem programu było zapoznanie się z kompleksową ofertą z zakresu wyposażenia obiektów noclegowych i gastronomicznych, zaplecza kuchennego, sal restauracyjnych, a także żywności i napojów podczas 20-tej jubileuszowej edycji Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA, Targów Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD a także Międzynarodowych Targów Wina w Krakowie ENOEXPO /ta część tylko dla dorosłych/.
Szczególnie zainteresowały nas:
- Salon Kawy i Herbaty - z szeroką ofertą kaw i ekspresów oraz pokazami baristów. To właśnie tutaj obserwując pokazy mistrzów można było zapoznać się ze sztuką parzenia i przygotowania kawy. W programie targów znalazł się m.in. widowiskowy pokaz malowania wzorków mlekiem na kawie - Latte Art.
- Salon Produktów Regionalnych, gdzie zaprezentowali się producenci żywności regionalnej i tradycyjnej.
- Nowinki w zakresie przyrządzania, podawania i dekorowania potraw, a także najnowocześniejsze technologie stosowane w branży gastronomicznej.
Zakres branżowy Targów HORECA obejmował:
- specjalistyczne wyposażenie punktów zbiorowego żywienia
- urządzenia gastronomiczne, sprzęt chłodniczy
- wyposażenie pokoi hotelowych
- meble dla hoteli, barów, kawiarni
- elementy dekoracji wnętrz
- szkło, porcelana, sztućce
- systemy komputerowe i oprogramowanie dla hoteli i gastronomii
- oświetlenie
- specjalistyczne wyposażenie punktów zbiorowego żywienia
- urządzenia gastronomiczne, sprzęt chłodniczy
- wyposażenie pokoi hotelowych
- meble dla hoteli, barów, kawiarni
- elementy dekoracji wnętrz
- szkło, porcelana, sztućce
- systemy komputerowe i oprogramowanie dla hoteli i gastronomii
- oświetlenie
Dzięki wyjazdowi młodzież z klas technikum żywienia i gospodarstwa domowego mogła zapoznać się z nowościami technicznymi i technologicznymi w zakresie wyposażenia gastronomiczno-hotelarskiego a także poszerzyć wiadomości dotyczące surowców stosowanych w gastronomii, nowoczesnych technologii produkcji potraw oraz sporządzania kawy.
Na Starym Mieście...
Zwiedzanie interesujących wnętrz restauracji "Marcello" i "Wentzl"...
W obu lokalach przyjęto nas serdecznie...
Prezentacja bezowego tortu...
W oczekiwaniu na degustację smakołyków...
Formowanie aniołków z karmelu w cukierni "Ciu-ciu"...
Zwiedzanie ekspozycji na Targach HORECA, GASTROFOOD i ENOEXPO...
Wyjazd zorganizowano wg projektu "Dajmy szansę - warsztaty edukacyjne dla młodzieży w Powiecie Buskim" - realizowanego przez Powiat Buski w ramach Priorytetu IX Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach, Działania 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.
Małgorzata Zdanowska-Gacek