MIĘDZYSZKOLNY KONKURS KULINARNY "SPECJAŁY Z JAGNIĘCINY"

W dniu 6 marca 2014 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbył się Międzyszkolny Konkurs Kulinarny zatytułowany „Specjały z jagnięciny”. Uczestniczyła w nim młodzież ze szkół województwa świętokrzyskiego z klas o profilu gastronomicznym.

Uczniowie rywalizowali ze sobą w produkcji i ekspozycji dania głównego z jagnięciny. Każdy uczestnik otrzymał od Patrona Konkursu podstawowy  surowiec - 1000 g mięsa jagnięcego potrzebnego do sporządzenia pięciu porcji potrawy. Do wyboru były następujące elementy kulinarne: żeberka, łopatka, udziec, comber lub gicz jagnięca. 

Nad prawidłowym przebiegiem Konkursu czuwało profesjonalne Jury techniczne, które dokonało oceny przygotowanych potraw. Każdy uczestnik mógł uzyskać maksymalnie 100 punktów, w tym: 
0-15pkt. za organizację i porządek na stanowisku pracy, 
0-20pkt. za technikę wykonania potrawy, 
0-40pkt. za ocenę organoleptyczną, 
0-25pkt. za dekorację potrawy i sposób jej podania. 

I miejsce w konkursie zdobyła AGATA KRAWIEC z II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. Zwyciężczyni przygotowała comber jagnięcy w ziołowej panierce z kaszą kuskus i musem jabłkowym. W nagrodę oprócz specjalistycznego sprzętu kucharskiego, książek kulinarnych, otrzymała zaproszenie na miesięczny staż pod okiem Szefa Kuchni w BEST WESTERN  Grand Hotel w Kielcach.

 

                                                                       Małgorzata Zdanowska-Gacek

 

więcej na stronie:

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140306/JEDZENIEIZABAWA0101/140309140