Smacznie o Unii Europejskiej 

Na kilka dni przed świętami, któż z nas nie myśli o świątecznym stole z najlepszą polską kuchnią, o wigilijnej kolacji z tradycyjnym karpiem, kapustą z grochem                 i pierożkami. Przedświąteczny czas to również dobry moment na poznanie dań uznawanych za przysmaki kulinarne naszych europejskich sąsiadów. W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Busku Zdroju odbył się Konkurs Wiedzy o Unii Europejskiej, w ramach projektu „Dać szansę – program warsztatowego wsparcia edukacyjnego młodzieży szkół zawodowych w powiecie buskim” współfinansowany przez UE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Na konkursie zaprezentowały się trzy szkoły: ZSP nr 1, Zespół Szkół Techniczno-Informatycznych i Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im Kazimierza Wielkiego. Uczestnicy konkursu mogli sprawdzić swoją teoretyczną wiedzę na temat unii, a także pochwalić się umiejętnościami kulinarnymi. Na sześciu stołach przygotowano potrawy z sześciu państw europejskich. Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 przygotowali potrawy z Holandii, Belgii, Danii i Włoch. W czasie degustacji doceniono walory smakowe ziemniaka po duńsku, ragout po flamandzku czy koktajlu królowej Beatrix. Z deserów zainteresowaniem cieszył się również torcik europosła i tiramisu. Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących zaproponował pyszną, aczkolwiek wysokokaloryczną kuchnię niemiecką z golonką, smażoną kiełbaską, zupą piwną i szparagami z szynką. Uczniowie tej samej szkoły przygotowali również sałatkę grecką i kruche pierożki z grecką fetą. Natomiast Zespół Szkół Techniczno-Informatycznych z greckiej kuchni przygotował tobołki pasterza ze szpinakiem i serem fetą, sermi czyli gołąbki zawijane w marynowane liście winogron, a z kuchni włoskiej oprócz pizzy i lazani - przygotowanej przez ZSP nr 1, można było skosztować również zupy Minestrone, Cannelloni ze szpinakiem i szaszłyki z Mozzarellą, w których specjalizowali się uczniowie Zespołu Szkół Techniczno-Informatycznych. W czasie degustacji wystąpił zespół muzyczny z ZSTI. Jury oceniało wiedzę uczestników na temat Unii Europejskiej, prezentację stołów i tradycji kulinarnych państw unii oraz pokaz artystyczny łączący elementy kultury państw unii i Polski.  Rywalizacja zakończyła się następująco:
I miejsce zajął Zespół Szkół Techniczno-Informatycznych
II miejsce zajął Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących
III miejsce zajął Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1
Agnieszka Bałaga
 

 

 Fotoreportaż z konkursu wiedzy o Unii Europejskiej

Rozpoczęcie konkursu przez p. dyrektora Andrzeja Bilewskiego jako gospodarza i p. Barbarę Cieplińską jako organizatora.

Stół z nagrodami trzeba przyznać jest bogaty, a z prawej prezentacja stołów "Mechanika".

Stoły prezentuje "Budowlanka" .

Z lewej strony stół naszej szkoły i szanowna komisja z p. Koordynatorem projektu na czele.

Z lewej strony drugi stół naszej szkoły, ach ile tam pyszności.

Skrupulatne ocenianie, bo poziom prezentowanych stołów bardzo wysoki.

Druga konkurencja to 5 minutowy program artystyczny - tutaj przedstawiają uczniowie z "Budowlanki".

 

 Z lewej strony - nasze cudne dziewczęta w skeczu o robieniu makaronu, a komisja pracuje bez wytchnienia.

Nasza Agata  i zespół muzyczny "Mechanika". Śpiewali wspaniale. Dla komisji trudny orzech do zgryzienia.

Trzecia konkurencja konkursu - zmagania z testami, w których trzeba było wykazać się wiedzą o UE.

 

Ogłoszenie wyników przez p. Koordynatora projektu.

Chwila najprzyjemniejsza czyli otrzymywanie nagród, pucharów, dyplomów.

Fotoreportaż opracowała Jolanta Dabińska.