Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

                        Światowy Dzień Cukrzycy 

Światowy Dzień Cukrzycy obchodzony jest od 1991 r. w dniu 14 listopada. Został ustanowiony przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną oraz Światową Organizacją Zdrowia jako odpowiedź na obawy związane z nasilającym się występowaniem przypadków cukrzycy na całym świecie. Głównym celem akcji jest zwiększenie świadomości szerokich kręgów społeczeństwa odnośnie przyczyn, objawów, sposobu leczenia i powikłań związanych z tą chorobą. 

Uczniowie ze Szkolnego Klubu Fascynacji Kulinarnych w ramach obchodów Światowego Dnia Cukrzycy uczestniczyli w dwóch przedsięwzięciach:

- warsztatach kulinarnych pod kierunkiem opiekunki Klubu /kontynuacja cyklu zajęć z ubiegłego roku/

- prelekcji na temat nadwagi i otyłości, którą poprowadził Pan doktor Dariusz Klarecki specjalista medycyny fizykalnej i balneoklimatologii oraz specjalista epidemiolog.                                                                                                                                                                       

    Warsztaty kulinarne rozpoczęły się od wykładu na temat diety cukrzycowej w tym walorów dietetycznych kasz. Szczególną uwagę zwrócono na obecność w pożywieniu białka, tłuszczu oraz błonnika jako skladników odżywczych obniżających poziom wskaźnika glikemicznego istotnego w komponowaniu diety dla diabetyków.

Prawdziwym hitem okazały się ciasteczka dietetyczne z dużą ilością błonnika, wykonane wg przepisu:

•  płatki owsiane - 1 szkl
•  otręby pszenne -1 szkl
•  rodzynki  lub żurawina - 1 szkl
•  śliwki suszone – ½ szkl
•  mąka psz. - 1 szkl
•  proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
•  cynamon - 1 łyżeczka
•  jajko - 1 szt.
•  mleko - 1 szkl
•  olej - ¼ szkl
•  cukier np. trzcinowy - 3 łyżki 

Do miski wsypać płatki owsiane, otręby, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane rodzynki (wcześniej sparzone wrzątkiem), posiekane śliwki i cynamon, cukier. Wszystko ze sobą połączyć. W drugiej misce wymieszać jajko, olej i mleko. Dodać mieszankę do suchych składników, dokładnie wymieszać. Łyżką formować płaskie ciasteczka na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min w 200st C.

Pan doktor Dariusz Klarecki podczas prelekcji na temat nadwagi i otyłości omówił ich wpływ na powstawanie różnych schorzeń w tym: cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.
.
 
                                                                                                                                       MZG