- 3840 odsłon
Światowy Dzień Cukrzycy
Światowy Dzień Cukrzycy obchodzony jest od 1991 r. w dniu 14 listopada. Został ustanowiony przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną oraz Światową Organizacją Zdrowia jako odpowiedź na obawy związane z nasilającym się występowaniem przypadków cukrzycy na całym świecie. Głównym celem akcji jest zwiększenie świadomości szerokich kręgów społeczeństwa odnośnie przyczyn, objawów, sposobu leczenia i powikłań związanych z tą chorobą.
Uczniowie ze Szkolnego Klubu Fascynacji Kulinarnych w ramach obchodów Światowego Dnia Cukrzycy uczestniczyli w dwóch przedsięwzięciach:
- warsztatach kulinarnych pod kierunkiem opiekunki Klubu /kontynuacja cyklu zajęć z ubiegłego roku/
- prelekcji na temat nadwagi i otyłości, którą poprowadził Pan doktor Dariusz Klarecki specjalista medycyny fizykalnej i balneoklimatologii oraz specjalista epidemiolog.
Warsztaty kulinarne rozpoczęły się od wykładu na temat diety cukrzycowej w tym walorów dietetycznych kasz. Szczególną uwagę zwrócono na obecność w pożywieniu białka, tłuszczu oraz błonnika jako skladników odżywczych obniżających poziom wskaźnika glikemicznego istotnego w komponowaniu diety dla diabetyków.
Prawdziwym hitem okazały się ciasteczka dietetyczne z dużą ilością błonnika, wykonane wg przepisu:
Do miski wsypać płatki owsiane, otręby, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane rodzynki (wcześniej sparzone wrzątkiem), posiekane śliwki i cynamon, cukier. Wszystko ze sobą połączyć. W drugiej misce wymieszać jajko, olej i mleko. Dodać mieszankę do suchych składników, dokładnie wymieszać. Łyżką formować płaskie ciasteczka na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min w 200st C.