Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

BUSKIE POTYCZKI KULINARNE 2017

- II edycja

Do udziału w kulinarnych rozgrywkach zostały zaproszone szkoły z województwa świętokrzyskiego i małopolskiego. Osiem dwuosobowych zespołów uczniów wyłonionych w drodze szkolnych eliminacji miało za zadanie wykonać danie główne z wykorzystaniem fileta z kaczki i miodu naturalnego.

Nasza drużyna: Natalia Przekota i Andrzej Gawęda, zajęła III miejsce w ogólnej klasyfikacji Konkursu. Przygotowana przez nich potrawa to: filet z piersi kaczki na kaszy gryczanej z kolorowym puree, piklowanymi buraczkami i sosem limonkowo - kardamonowym

Zwyciężył zespół w składzie: Krystian Piasecki i Magdalena Paluch z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu, którzy przygotowali filet z kaczki na pure kalafiorowym z duszonym burakiem, gnocchi z fioletowego ziemniaka i oliwą tymiankową

Organizatorami przedsięwzięcia byli:

- Restauracja„Ponidzie” w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical Spa&Wellness w Busku-Zdroju,
- Szkolny Klub Fascynacji Kulinarnych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1  w Busku-Zdroju.

 
Skład Jury:
Giancarlo Russo - najsłynniejszy włoski kucharz w Polsce, Tobiasz Dziura - reprezentujący Hotel Słoneczny Zdrój, Elżbieta Kotarba, Rafał Korus - Szef kuchni Best Western Grand Hotel w Kielcach, prezes Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy, Michał Markowicz - Szef kuchni Hotel Odyssey w Kielcach.
 
Sponsorzy:
Hotel Słoneczny Zdrój
PSB
Prymat
Zeelandia
Agencja Rynku Rolnego 
 
Wspólne zdjęcie po ogłoszeniu wyników konkursu...

Jury w czasie pracy...

Szef kuchni w Rest. Ponidzie - Patryk Kotarba - główny organizator konkursu i prowadzący, z gośćmi z Krakowa...

Giancarlo Russo obserwuje... punktuje... doradza... 

W rozmowie poświęconej oczywiście gastronomii uczestniczyli: Stanisław Ciołak - dyrektor Hotelu Echo w Cedzynie, jednocześnie pasjonat kuchni staropolskiej i zdrowego żywienia, Michał Markowicz - Szef kuchni Hotel Odyssey w Kielcach /Belfer Roku 2017 w Kielcach/, Andrzej Bilewski - dyrektor ZSP Nr 1 w Busku-Zdroju

Nasi w akcji :)

Krzysztof Zamczyk - prowadzący blog WiemCoGotuje i Małgorzata Zdanowska-Gacek -                                           współorganizatorka konkursu i opiekunka Klubu Fascynacji Kulinarnych w ZSP Nr 1

Jury czuwało nad prawidłowym przebiegiem kulinarnych potyczek...

Uczestnicy odpowiadali na nie zawsze łatwe pytania komisji...

Cenne nagrody ... 

Chwila relaksu dla obserwatorów z klasy II g  :)   ... 

Uroczystość uświetnił występ Filipa Wieczorka - tegorocznego absolwenta Technikum Gastronomicznego w Naszej Szkole

#######################################################################

Byliśmy mile zaskoczeni liczbą zgłoszeń na II Buskie Potyczki Kulinarne. Jury wybrało osiem drużyn, które 27 maja 2017r. walczyły o zwycięstwo i wspaniałe nagrody!!!!

Oto Oni:
1. Krystian Piasecki i Magdalena Paluch - Zespół Szkół  Gastronomicznych i Hotelarskich    w Sandomierzu
2. Marian Wąchała i Jana Zatyrka - Niepubliczne Technikum w Kielcach
3. Jolanta Kogut i Joanna Krzykawska - Zespół Szkół Zawodowych nr 2 w Krakowie
4. Dawid Mazurczak i Agnieszka Zegadło - Zakład Doskonalenia Zawodowego          w Kielcach
5. Andrzej Gawęda i Natalia Przekota - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr.1 w Busku Zdroju
6. Krzysztof Frąś i Daniel Jesionka - 6-2 Hufiec Pracy w Niepołomicach
7. Sandra Filipowicz i Dawid Szczukiewicz - Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 3  w Skarżysku Kamiennej
8. Dominika Górecka i Bartosz Matysek  - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
                                                                                                                        Małgorzata Zdanowska-Gacek